Tot voor kort was het gebruikelijk om websites te bouwen met een vaste breedte, in de veronderstelling dat iedereen dezelfde gebruikservaring zou hebben. Meestal tussen de 950 en 980 pixels, zodat schermen met verschillende resoluties een website altijd goed weer konden geven. Deze breedte was eigenlijk de gulden middenweg: niet te breed voor kleine schermen, maar ook niet te smal voor bezoekers met een groot beeldscherm.
De komst van smartphones en tablets heeft een enorme verandering teweeg gebracht in webdesign-land. Tegenwoordig is het internet bereikbaar via mobiele apparaten met veel verschillende resoluties en niet onbelangrijk: kleine schermen. Meer en meer worden websites bezocht vanaf deze gadgets. Het is dus van essentieel belang dat je kritisch kijkt naar de compatibiliteit van je digitale creatie. Meer en meer zal geprogrammeerd moeten worden volgens het principe van Responsive Webdesign.
“Responsive webdesign is het geschikt maken van websites voor mobiele apparaten, opdat deze een consistente gebruikservaring leveren op apparaten met uiteenlopende formaten en resoluties”
Responsive is de toekomst. De tijd van vaste breedtes is voorbij. Gelukkig leven we in een tijdperk waarin HTML5 en CSS3 gemeengoed worden en kunnen we inspelen op de behoeften van de moderne consument. En het mooiste is: je merkt er niet van. Er wordt niet ingeleverd op snelheid, maar het gebruiksgemak verbetert enorm. En dat is waar het om draait. Want een fijne, goedwerkende website op elk apparaat levert klanten op. Of beter gezegd: het jaagt ze niet weg.
Wij beheersen deze technieken tot in de puntjes. Een responsive website laten maken vergt specialistische kennis en ervaring waarover wij beschikken. iFuel heeft tientallen websites gemaakt die zowel op desktops als op tablets en mobiele telefoons perfect worden weergegeven. Ben je op zoek naar een moderne website die altijd goed wordt weergegeven? Neem dan eens contact op voor meer informatie of een vrijblijvende offerte.
HTML5 is geïntroduceerd met het ook op verregaande verbeteringen op het gebied van efficiënt programmeren. Het is een sterke schakel geworden tussen CSS, Afbeeldingen en JavaScript. Voor gebruikers van moderne telefoons die waarschijnlijk communiceren via 3G of HSDPA is het belangrijk dat het responsive webdesign zo eenvoudig mogelijk wordt geprogrammeerd. Op deze manier genieten smartphone-gebruikers van optimale snelheden.
De nieuwe HTML5 standaard kan veel tijd besparen. Het webdocument begint met het Doctype, wat vaak al automatisch wordt toegevoegd door de webeditor. Geen ellenlange introducties meer maar een simpel !DOCTYPE html volstaat. Ook het invoegen van javascript is versimpeld. Je hoeft het type-attribuut nu niet meer te specificeren. Een simpel script src=”pix.js” /script volstaat.
In het begin van het internet-tijdperk werd alle opmaak in de pagina zelf verwerkt. Vervolgens werd CSS geïntroduceerd om het design als het ware te scheiden van de inhoud. In de loop der jaren is CSS volledig ingeburgerd. Inmiddels is CSS3 volop in ontwikkeling: een goede stap voorwaarts in het streven naar een volledig responsive internet. CSS3 bestaat uit modules, die als het ware kunnen worden gebruikt samen met CSS2. Deze iets verouderde versie is vandaag de dag nog volledig functioneel. Het mooie van CSS3 is: het gaan in géén geval je layout verstoren. Het is namelijk volledig geschikt om te worden gebruikt met oudere web browsers (bijvoorbeeld IE6, IE7 en IE8). Mochten er termen gebruikt worden die een verouderde browser niet kent, dan wordt dit gewoon overgeslagen. Je site zal dus netjes blijven werken.
Responsive webdesign is een nieuwe techniek. Het heeft geen zin om vanaf nu iedereen deze manier van ontwikkelen op te leggen. Zoals altijd geldt ook hier dat je de kosten tegen de baten moet afwegen. Het ontwikkelen van een responsive site kan meer tijd in beslag nemen. En als je verwacht dat het merendeel van je bezoekers gebruik maakt van de goede oude desktop computer, kun je je afvragen wat het nut is.
Richt je je meer op jongeren, dan is het aan te raden om wél responsive te programmeren. Onderzoek heeft uitgewezen dat 75% van de jongeren méér dan 1 uur per dag op het web surft via een smartphone of tablet.